Космическият кораб на СпейсЕкс “Старшип ще се използва за полети на

...
Космическият кораб на СпейсЕкс “Старшип ще се използва за полети на
Коментари Харесай

НАСА оповести кои три компании ще строят пилотирани апарати за кацане на Луната!

Космическият транспортен съд на СпейсЕкс “Старшип ” ще се употребява за полети на хора до Луната. Photo credit: Elon Musk/SpaceX

. Днес, на 30-ти април, НАСА оповести кои са определените три частни компании за разработка на пилотирани лунни модули, благодарение на които идващото потомство астронавти ще кацнат на Луната.

Ще се връчат $967 милиона в границите на 10-месечен базов интервал на следните компании:

1. Блу Ориджин – компанията ще създава спускаем уред, прочут под названието “Integrated Lander Vehicle ”. Това е тристепенен лунен модул и той ще лети чрез ракетата на Блу Ориджин “Ню Глен ”, както и ракетата “Вулкан ” на Юнайтед Лонч Алайънс.

2. Дайнетикс – компанията ще сътвори така наречен “Dynetics Human Landing System ” – едносъставен едностепенен спускаем уред. Той ще лети чрез ракетата “Вулкан ”.

3. СпейсЕкс – компанията работи по “Старшип ” – спускаем уред, който ще бъде извеждан от ракетата на СпейсЕкс “Супер Хеви ”.

“Чрез връчването на тези награди за контракт, Америка напредва към последната стъпка, която е нужна за кацането на астронавти на Луната до 2024-та година. Това включва и невероятният миг, когато ще забележим първата жена, стъпила на лунната повърхнина ”, оповести въодушевено админът на НАСА Джим Брайденстайн. “За пръв път след епохата на “Аполо ” НАСА има непосредствено финансиране за пилотирана система за лунно кацане и в този момент към този момент разполагаме с фирмите, които имат контракт за работа по програмата Артемис ”.

Комерсиалните сътрудници на НАСА имат период до февруари 2021-ва година да усъвършенстват концепциите си. През това време американската галактическа организация ще дефинира кои от компаниите ще извършат първичните демонстрационни задачи. Идеята е НАСА да се трансформира в клиент, който ще закупува транспорт към Луната от частните превозвачи, само че това ще стане единствено откакто демонстрационните полети приключат.

Моментът е доста знаков – както разяснява галактическият анализатор Джеф Фауст, частната компания Боинг този път не е измежду наградените компании. Другият знаков миг, несъмнено, е изборът на СпейсЕкс. Вероятно с подбора на компанията на Илон Мъск, НАСА този път се подсигурява против неудобството СпейсЕкс да победи останалите кандидати с план, който е отвън формалната държавна стратегия. Това към този момент се случи през 2018-та година, когато свръхтежката ракета “Фолкън Хеви ” излетя в космоса, до момента в който ракетата на Боинг “Спейс Лонч Систъм ” и към момента главен съставен елемент от програмата “Артемис ” продължава да се бави. Сега СпейсЕкс наподобява да е на първо време, защото “Старшип ” е към този момент в стадий на тествания, само че създаването ще продължи най-малко до известна степен под шапката на НАСА.  

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР